Sakız ağacıgillerden antep fıstığı, dünyanın en eski, sert kabuklu meyvelerinden kabul ediliyor. 3. veya 4. sınıf tarım arazilerinde, susuz yetişebilen, mütevazi ama zengin bir besin kaynağı...
Dış kabuğuyla kurumuş fıstık yıllarca tazeliğini koruyabilir. Kuruyunca lezzeti ve aroması artar. İşlenmemiş ve el değmemiş olduğu için temiz, sağlıklı ve en doğal halindedir. Mutlaka özel olarak tasarlanmış bir kırma aleti ile yenilmelidir, aksi takdirde dişi kırabilir. Belki de kabuğu en zor kırılan fıstık olduğundan, türünün en lezzetlisi ve en yoğun aromalısıdır. Fakat bu kalın kabuk ve rakiplerine nazaran küçük boyu antep fıstığının işleme maliyetini artırır, bu nedenle daha pahalıdır. Fiyatı etkileyen etkenlerden birisi de yıllık üretim miktarı. 2009 yılında üretimin düşük olmasından dolayı fiyatlar çok yüksek. Dolayısıyla başta baklava olmak üzere fıstıklı bütün ürünler bu yüksek fiyatlardan etkilenmiş durumda. 2010'da üretim miktarının yükseleceği ümit ediliyor.
Antep fıstığının lezzeti iran ve amerikan fıstığında bulunmaz ama onların da kabuğu çok daha kolay kırılır ve iri tanelidir. Bu nedenle daha çok gıda endüstrisinde hammadde olarak kullanılırlar. Daha ucuz, daha iri taneli ve çıtlak oranı fazla olduğundan kuruyemiş olarak da cazip görünebilirler ancak lezzet aranıyorsa antep fıstığı aranmalıdır. Özellikle de ağaç altı denilen, olgunlaştıktan sonra kendiliğinden düşen ve ağacın altından toplananları çok kıymetlidir. Bu fıstıklar olgunluktan çıtlamışlardır ve lezzeti zirveye taşırlar.
Faydaları:
* Günde 10-12 adet yenilen iç antep fıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.
* 100 gr antep fıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35'ini karşılayabilmektedir.
* Antep fıstığında kolestrol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Koroner kalp hastalığının riskini azaltır.
* Antep fıstığı, sığır etinden protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat daha üstündür.
* Vitamin E, B ve C komplekslerince zengindir.
* Şeker hastaları tarafından tüketilmesinde sakınca yoktur.
* 100 gr antep fıstığında 4 gr posa bulunur. Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday dan (0.3 gr) daha üstündür.
* İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
* Yapısındaki lipitlerin çoğunluğu monounsature yağ asiti içerdiğinden (35 g), kan şekerini yükseltme (Glisemik index) yönünden buğdaydan daha az riske sahiptir.
* Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Bu özellikleri nedeniyle eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder