2,5 kg dolmalık acur (tüylü acir)
8-10 diş sarımsak
2 soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızı biber
400 gr. Yağlı koyun kıyması
1 su bardağı bulgur
2 su bardağı firik
Acurlar oyulur, yıkanır. Et, ince kıyılmış soğan, sarımsak, salça, baharat, tuz karıştırılır. Firik, bulgur ilave edilir. Karıştırılan içle acurların içi çok bastırılmadan doldurulur. Ağızları kapatılır ve yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir. Su ve tuz eklenerek pişirilir. İstenirse limon veya sumak ekşisi konulabilir. Suyu süzülüp sıcak servis edilir.
Üstüne şiir yazılmış bir yemektir:
Midelerden siler pası
Atar gönüllerden yası
Dolmaların daniskası
Firikli acir dolması
Tadında bir başka bir tad var
Çok yinse de vermez zarar
Şekerlilere de yarar
Firikli acir dolması
Kaynarken tıkırtı sesi
Müziklerin en enfesi
Hayran eder cümle nası
Firikli acir dolması
Efir yüfür döşürülür
Yazın kır'da pişirilir
Midelere aşırılır
Firikli acir dolması
Samırsaklı yoğurtsuz heder
İnce ekmekle hoş gider
Yiyenleri hayran eder
Firikli acir dolması
Seni seven şakir dede
Dilerim hak nasip ede
Bize de gel kadan gide
Bu kadar vefasız olma !
Eski dostuz tamam olma!
Şakir Sabri Yener
Kaynak: www.eskiliufaksozluk.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder