31 Mayıs 2008 Cumartesi

in ricordo di pippa bacca


tecavüzcüsüyle, gelinlik giydirilip evlendirilen kadınların yaşadığı bir coğrafyadan (sadece) geçip, gidecekti.

sonuç: türkiye'den çıkamadı bu kadın.

kadına şiddet, çocuğa şiddet, aile içi şiddet ve cinsel suçlar ile ilgili güvenilir veri tabanı oluşmamış, bilimsel olarak izleme-ölçme yapılmayan, dolayısıyla iyileştirici hiç bir politikanın uygulanmadığı, aşağılama ve ayrımcılığın ideolojik bir sorun olduğu, karakolunda ve adliyesinde erkek egemen-seksist uygulamaların normal kabul edildiği, kadınıyla-erkeğiyle "erkekse her şeye hakkı vardır" diye düşünenlerin yaşadığı bir ülkede tecavüz edildikten sonra öldürüldü.

tesadüf ya da kötü şans değil, normal. kurbanın rus, fahişe ya da türk olduğu vakaların kamuoyunun bu denli ilgisini çekmemiş olması da ayrı bir hususiyet arzetmekte.
(bkz: komşu kızını zapteyle bizim oğlan aşıktır)

ve denildiki yaptığı aptallıktı, bu tip olaylar her yerde yaşanabilirdi...

gelinlikle yollara düşen kadın, düzülmeyi ve ölmeyi göze alan kadındır. 3 ihtimal vardı:

-ya başaracaktı ve ümitlenmemize neden olacaktı,
-ya düzülecekti ve sağ kalacaktı, hayatının dersini almış olacaktı ve anlatacak çok şeyi olacaktı,
-ya da hem düzülecek, hem de öldürülecekti ve kalanların utanç duymasına neden olacaktı.

her 3 halde de bu projenin işe yarayacağı ve insanlıkla ilgili bir sorun varsa eğer; sorunun tespiti, analizi ve yeri için doğru verileri sağlayacağı kesindi.

"a un vestito da sposa o qualcosa di bianco,
per nascondere questa mia vocazione,
al trionfo ed al pianto"

"bir gelinlik veya beyaz herhangi bir şey,
benim ya zafere ya da gözyaşına doğru olan bu yolculuğumu örtsün diye"*

bu projenin türkiye'de ve en kötü sonla neticelenmesi pippa bacca'nın şanssızlığı ise bizim de şansımızdır. tecavüz haberleri artık "vaka-i adiye"den sayıldığından, cinsel taciz gerçek bir suç kabul edilmediğinden ve sadece 57 ytl para cezası ödeyerek yırtılabildiğinden, türban ahlaklı kadının aksesuarı olarak dayatıldığından, tecavüzcüsü ile evlendirildiği ve mutlu olmasına izin verildiği için şükretmesi beklenen kadınlar bu topraklarda yaşadığından, almanya'da ali bana sulanma kampanyaları düzenlendiğinden, taciz edene değil taciz edilene şüpheyle bakıldığından; pippa, "tecavüz edilerek öldürülmüş kadın" haberlerinden fazlasını yapmıştır. üstelik bu coğrafyada yaşamak zorunda olmayan şanslı bir kadındı o. ondan, şu anda milano'da bir kafede, dostlarıyla cappucino içiyor olması beklenirdi. ve başka her hangi bir şey yapmadığı için suçlanmazdı.

belki onun ölümü burada yaşayan bakar-körlerin gözünün açılmasına neden olur. çünkü pippa, tesadüfen gebze'den geçen bir yolcu, tesadüfen gelinlik giymiş bir kadın, tesadüfen fışkıran spemlerden şans eseri nasibini almış çekici bir yumurta değildi ve tesadüfen öldürülmedi.

eğer pippa'nın ölüm yıldönümlerinde slayt gösterisi yapmak ve güvercin uçurmak dışında iyi bir şeyler yapılıyor olursa; mesela hukukçular ve siyasetçiler kafa kafaya verip cinsel suçlar için daha caydırıcı cezalar yürürlüğe koyarlarsa, bilim insanları cinsel suçlarla ilgili araştırmalar yapıp, sürdürülebilir ve pratik çözümler önerirlerse, hatta pippa adına bir vakıf kurulup, bu projeleri destekleyen fonlar yaratılırsa, bunlar da tesadüfen olmaz ve eminim "bunlarla ne alakam var benim, sadece tecavüze uğradım ve öldürüldüm" demezdi. çünkü, bu muhtemel sonları hesaplanmış bir projeydi, gelinliği ise ya gözyaşına ya da zafere doğru olan bu yolculuğun örtüsü.

*(bkz: giovanna d arco)

Hiç yorum yok: