16 Haziran 2008 Pazartesi

pancake, tava keki

1 bardak un
1 bardak süt
2 yumurta
2 kaşık sıvı yağ (bu miktar karışımın içine girecek. pişirme sırasında her defasında 1 kaşık daha lazım. ayçiçek kokusuz ve tatsız olduğundan ideal ama zeytinyağı da sorun yaratmaz, tereyağ lezzet katar ama ağır olur.)
1 tatlı kaşığı şeker (keyfe göre daha az ya da daha fazla olabilir)
çok az tuz (olabilir de, olmayabilir de)
1 paket kabartma tozu

pek çok denemeden sonra ulaştığım en iyi tarif bu oldu.

kabartma tozu koymadan karışım akşamdan hazırlanabilir ve buzdolabında sabah kahvaltısı için hazır tutulabilir. bu durumda 1 kaşık un ile kabartma tozu pişirme öncesi karıştırılarak, karışıma eklenir. kabartma tozu sonradan ve tek başına eklenirse erimiyor. muhakkak unla eklenmeli.

teflon tavaya 1 kaşık sıvıyağ gezdirilir, fazlası alınır, hafif ısıtılır, 1 kaşık karışım tavaya konur, üstüne 1 kaşık daha konur, hamur kendiliğinden yayılır ve son şeklini alır. büyük bir tavada aynı anda 3 kek pişirilebilir. üstü sünger gibi delik delik olup, kenarlar hafif kahverengiye döndüğünde çevrilir.

bu karışımla tava büyüklüğünde kekler pişirip, arasına krema sürülürek pasta bile yapmak mümkün.
---------
pişirirken homojen kahverengilik için yapılması gerekenler; teflon tavanın homojen bir şekilde çok az yağlanması ve kısık ateşte sabırla pişirilmesidir. yağı fırçayla sürmek veya damlatmak şeklinde bir yağlama söz konusu, yağı abartmaya gerek yok, sadece ilk seferde yağlamak yeterli. fakat her iki tarafı aynı renkte yapmayı ben de bilemedim. en son pişen tarafı alta getirmek suretiyle saklama yoluna gittim hep.
08.01.2008
(bkz: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=pancake/@auro)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ay ay ay !
kazanılan deneyimler sonucu verilen kesin sonuca yönelik tariflerle daha da güzel oluyor burası.