17 Haziran 2008 Salı

çiğ köfte

başlangıç için 300-400 gr. et yeterli olacaktır. et taze, yağsız (0 yağ) ve koyun eti olmalı. güvenilir ve iyi bir kasaptan temin ediniz. yeşillikler de iyi yıkanırsa, evde yapılmış çiğ köftenin sağlık için bir tehdit oluşturması beklenmez.

domates salçası (3 kaşık, +/- 1 kaşık)
biber salçası (3 kaşık, +/- 1 kaşık)
pul biber (2 kaşık, +/- 1 kaşık)
karabiber (2 tatlı kaşığı, +/- 1 kaşık)
çiğ köfte baharatı (2 tatlı kaşığı, +/- 1 kaşık)
tuz
kabuğu ile dilimlenmiş 1 limon (önce ikiye, sonra 4'e kesilmiş)
1 kuru soğan, ince doğranmış veya rende
2-3 diş kuru sarmısak, ince doğranmış

öncelikle bu malzemeler iyice karıştırılır, bütünleştirilir, bir tarafa toplanır ve aynı hacimde bulgur eklenir, bunu göz kararı yapınız.

çiğ köftenin lezzeti baharatı ve kıvamından gelir, etin fazla olması bence iyi bir özellik değil.

bulguru ekledikten sonra köfteyi köfteyle yoğurun, yoksa elleriniz tahriş olur. eğer ortamda bir erkek varsa o yoğurmalıdır, yoksa kıyma makinası kullanın, o da olur.

arada bir yarım çay bardağı su ekleyin, ne çok kuru olsun, ne de sulu.

baharat ve salça miktarını ağız tadı belirler, bir de rengine bakarak karar verilir. renk kahve ile kırmızı arasında olmalı. sonradan salça eklemek iyi bir fikir değil ama baharatı ve tuzu biraz su ile sonradan tadına bakarak eklemek mümkün, güzelliği de burada bence. yoğururken tadınca ve etraftakilere tattırınca çok güzel oluyor bu iş :)

taze soğan
taze sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
bol maydanoz

bulgurun sertliği gidip de lokum gibi (evet lokum) olduğunda; çok ince doğranmış taze soğan, taze sarmısak eklenir, biraz bunlar da erisin, 1 çay bardağı kadar zeytin yağını ekle.

en son ince kıyılmış maydanozu ekle ve biraz daha yoğur. hepsi bu kadar.

kimyon koymaya gerek yok, çünkü baharatın içinde bulunmakta. ancak özel çiğ köfte baharatını bulamazsan bol kimyon koy.

servisten önce limonları çıkarmayı unutmayın.

Hiç yorum yok: