18 Ocak 2012 Çarşamba

Ekşili Ufak Köfte

Köftesi

2,5 su bardağı simit (köftelik bulgur)

300 gr. Yağsız kıyma (kıyma makinası kullanılacaksa yağsız parça et veya tavuk göğsü de olabilir)

1 adet orta boy soğan

2 yemek kaşığı pul biber

Yarım su bardağı ıslatılmış irmik

1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz

Yemeği

500 gr. az yağlı kuşbaşı veya kemikli et

1 su bardağı nohut

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet orta boy soğan

1 limonun suyu veya sumak ekşisi

1 yemek kaşığı nane

Yarım su bardağı zeytinyağı veya

2 yemek kaşığı sade yağ

Köftenin hazırlanışı

Simit, kıyma, pul biber, ince kıyılmış soğan, tuz, 1 yumurta, karabiber, irmik yoğrulur. Eller ara sıra ıslatılarak yoğurma kolaylaştırılır. Köfte yoğurmakta zorlananlar kıyma makinası yardımıyla hazırlayabilirler. Köfte iyice birleşince üzeri nemli bir bezle örtülür. Nohuttan biraz büyük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır, süzgece konur. Yuvarlama işlemi bitince süzgeç, yeterince su ve 1 kaşık tuz eklenmiş tencerenin üstüne oturtulur, kapağı kapatılır. Buharda 15-20 dk pişirilir. Su süzeğe değmemelidir. Ara sıra süzek sallanarak köftelerin hareket etmesi, yapışmaması sağlanır.

Yemeğin hazırlanışı

Köfteye başlanmadan et yeterince suyla pişirilmeye başlanır. Kaynayınca köpüğü alınır. Geceden ıslatılmış nohut, ince doğranmış soğan, salça, tuz eklenerek pişirilir. Et pişince ekşi eklenir, 5-10 dk. kaynatılır. Buharda pişmiş köfteler yemeğe atılır, bir iki taşım kaynatılır. Köfte yumuşaksa kaynamaması gerekir, dağılabilir. Hatta tabaklara köfte konulup üzerine yemek eklenebilir. Zeytinyağı veya sade yağ kızdırılıp, içine nane ve pul biber atılır, yemeğin üzerine gezdirilir. (Salça acıysa pul biber eklenmeyebilir.)

Hiç yorum yok: