18 Ocak 2012 Çarşamba

İçli köfte

Köftesi

500 gr. Yağsız kıyma

7 bardak simit

Yarım su bardağı irmik

1 yemek kaşığı pul biber

1 yumurta

2-3 adet soğan

Tuz

Karabiber

İçi

1 kg az yağlı kıyma

750 gr. Soğan

Tuz

Karabiber

Pul biber

İstenirse az miktarda salça

Kıyılmış ceviz içi

İçin hazırlanışı

Soğanlar ince ince doğranır. (İçli köftenin belki de en zor kısmı bu soğan kıyma işlemi. Robot, rende gibi çözümler önerilmez, çünkü soğan sulanır. İstediğimiz kuru bir iç hazırlamak. Doğramaya üşenip, soğan miktarını azaltmak lezzeti bozar. Bu köftenin sırrı soğanında. Hatta 1 kg. kıymaya, 1 kg soğan bile konulabilir.) Kıyma kavrulur, gerekirse sıvı yağ eklenir. Et suyunu çekince soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince salça, pul biber, karabiber, tuz, ceviz içi eklenir. 2-3 dk karıştırılıp, soğumaya bırakılır. Soğuyunca köftenin içine sığacak büyüklükte sıkılıp hazırlanır. Bir gece önce için hazırlanması ve derin dondurucuda dondurulması yaparken kolaylık sağlar. Böylece, donmuş köfte içi bütün halde parçalanmadan yerleştirilebilir.

Hamurun hazırlanışı

İrmik su ile ıslatılır, soğanlar soyulur. Yumurta dışında bütün malzemeler karıştırılır, kıyma makinasından 2 kere çekilir. Çekerken zorlanılırsa su serpin. Yumurta eklenir, iyice bütünleşinceye kadar yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, oyulur, iç yerleştirilir ve eller ıslatılarak kapatılır. Elle oyulamıyorsa içli köfte aparatı kullanılarak makine yardımıyla yapılır. Köftenin yeterince ince olması, kızartırken çatlamayacak kadar da kapatıcı olması gerekir.

Köfteler, bol ve kızgın yağda kızartılır. Yağ çok kızgın olursa köfte yağı çekmez. Ayrıca kızarırken köftelerin birbirine dokunmamasına dikkat edin. Birbirlerine yapışırlarsa, çatlayabilirler. En iyisi bir kerede az sayıda köfte kızartmak. Her aşaması zahmetli olduğundan en son kızartma aşamasında tembellik yapılmayıp, sabırlı davranılmalı. Fritöz kullanılabilir ama yine de başında beklemek lazım. Her tarafının eşit kızarması ve yavaş yavaş çevrilerek kızartılması gerekir. Kızartılan köfteler kağıt havlunun üzerine alınır, sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok: