18 Ocak 2012 Çarşamba

Süzek Yapması

400 gr. Az yağlı koyun kıyması

3 su bardağı pilavlık bulgur

1 adet büyük kuru soğan

1 küçük baş sarımsak

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı pul biber

Tuz

Yoğurmak için uygun büyüklükte bir tepside (köfte leğençesi) kıyma, ince doğranmış soğan, sarımsak, tuz, salça, karabiber ve pul biber karıştırılır. Bulgur ilave edilir ve yoğurulur. Bir tencereye su konulup, kaynamaya bırakılır. Köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde yuvarlanır, hafif bastırılır.

Tencereye uygun büyüklükte metal (bakır olursa iyi olur) bir süzeğe yapmalar dizilir. Süzek kaynayan tencerenin üstüne oturtulur, üzeri kapakla kapatılır. Suyun süzeğe değmemesine dikkat edilir. Köfteler su buharında pişirilir. Pişen köfteler şekli bozulmadan servis tabağına alınır veya süzekle servis yapılır. Kelle, yoğurtlu çorba veya şirinli çorba ile ikram edilir.

Hiç yorum yok: