18 Ocak 2012 Çarşamba

Malhıtalı Köfte

2 su bardağı malhıta

1 su bardağı köftelik bulgur (simit)

1 su bardağı zeytinyağı

3 adet soğan

2 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı domates salçası

3-4 kaşık kırmızı pul biber

5 adet taze soğan

5 adet taze sarımsak

1 demet maydanoz

Tarhın

Tuz, karabiber, kırmızı biber

Malhıta üzerini 3-4 parmak geçecek kadar suyla pişirilmeye başlanır. Köpükleri yüzeyden alınır. İyice pişip, lapa haline geldiğinde, salçalar karıştırılır. Simit eklenip, ağzı kapatılır, soğuması beklenir. Kuru soğan çok ince doğranıp, ısıtılmış yağda pembeleştirilir. Ocaktan alınır, pul biber eklenir. (Biberin renginin yağa geçmesi için önceden hazırlanması gerekir.)

Taze ve yeşil malzemeler ince kıyılır. Köfte ılıkken yoğurulmaya başlanır, baharatlar eklenir, tadı ayarlanır, soğanlı yağ eklenir ve iyice yoğurulur. Yeşillikler eklenir. Biraz daha yoğurduktan sonra sıkılır. Üzeri kırmızı biber ve maydanozla süslenir.

Not: Yeşillik, yağ ve baharat miktarı artırılabilir. Kimyon, yeni bahar, köfte baharatı eklenebilir. Kırmızı biberli yağ karışımına el batırılarak sıkılırsa daha güzel olur.

Hiç yorum yok: