18 Ocak 2012 Çarşamba

Firikli Acur Dolması

2,5 kg dolmalık acur (tüylü acir)

8-10 diş sarımsak

2 soğan

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz, karabiber, kırmızı biber

400 gr. Yağlı koyun kıyması

1 su bardağı bulgur

2 su bardağı firik

Acurlar oyulur, yıkanır. Et, ince kıyılmış soğan, sarımsak, salça, baharat, tuz karıştırılır. Firik, bulgur ilave edilir. Karıştırılan içle acurların içi çok bastırılmadan doldurulur. Ağızları kapatılır ve yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir. Su ve tuz eklenerek pişirilir. İstenirse limon veya sumak ekşisi konulabilir. Suyu süzülüp sıcak servis edilir.

Üstüne şiir yazılmış bir yemektir:

Midelerden siler pası
Atar gönüllerden yası
Dolmaların daniskası
Firikli acir dolması


Tadında bir başka bir tad var
Çok yinse de vermez zarar
Şekerlilere de yarar
Firikli acir dolması


Kaynarken tıkırtı sesi
Müziklerin en enfesi
Hayran eder cümle nası
Firikli acir dolması


Efir yüfür döşürülür
Yazın kır'da pişirilir
Midelere aşırılır
Firikli acir dolması


Samırsaklı yoğurtsuz heder
İnce ekmekle hoş gider
Yiyenleri hayran eder
Firikli acir dolması


Seni seven şakir dede
Dilerim hak nasip ede
Bize de gel kadan gide
Bu kadar vefasız olma !
Eski dostuz tamam olma!

Şakir Sabri Yener

Kaynak: www.eskiliufaksozluk.com

Hiç yorum yok: