18 Ocak 2012 Çarşamba

Firik Pilavı

500 gr. Kuşbaşı et

2 su bardağı firik

1,5 su bardağı pilavlık bulgur

1 su bardağı nohut (isteğe bağlı)

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 tane kuru soğan

Karabiber, kırmızı biber

3 kaşık sadeyağ

1 bardak zeytinyağı

Nohut bir gece önce ıslatılır. Et, zeytinyağı ile suyunu çekene kadar kavrulur, ince doğranmış soğan eklenir. Soğan kavrulunca, salçalar eklenir, hafif çevrilir. Islatılmış nohut ve su eklenir. Et ve nohut yumuşayınca firik ve bulgur ilave edilir. 5-6 bardak su konur, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Yağ tavada ısıtılır, karabiber, kırmızı biber pilavın üstüne serpilir, kızgın yağ dökülür ve karıştırılır. Turşu, mevsim salatası, ayranla servis edilir.

Firik Pilavı II

1 kg. parça koyun veya kuzu eti

2 su bardağı firik

1 su bardağı pilavlık bulgur

1 su bardağı nohut (isteğe bağlı)

1 tatlı kaşığı haspir, karabiber, kırmızı biber, yeni bahar

Sadeyağ

Et tek parça halinde yağda kızartılır. Tuz, karabiber, yenibahar, haspir eklenip, geceden ıslatılmış nohutla yeteri kadar suda pişirilir. Pişen etin suyu süzülür, içine firik ve bulgur atılır. Kaynamaya başladıkta sonra hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Yüzüne karabiber, yenibahar serpilip, kızgın yağ gezdirilir. Servisten önce et pilavın üstüne kapatılır.

Not: Bu tarif etsiz veya tavuk, hindi etiyle de yapılabilir. Mevsimiyse, küçük doğranmış yeşil biber, kabukları soyulup küp doğranmış domates eklenebilir. Domates eklendiyse salça miktarı azaltılır.

Hiç yorum yok: