18 Ocak 2012 Çarşamba

Pirpirim Aşı

300 gr. Az yağlı kıyma veya küp doğranmış parça et

150 gr. Kurutulmuş pirpirim (yabani semiz otu)

1 su bardağı lolaz (börülce)

2 adet kuru soğan

1 su bardağı siyah mercimek

1,5 su bardağı nohut

1 su bardağı pilavlık bulgur

1 küçük baş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Limon suyu veya sumak ekşisi

1 yemek kaşığı nane

½ su bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı pul biber

3-4 adet kurutulmuş kırmızı biber

Pirpirimi ayıklayın, haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzün, soğuk suda bekletin. Kurutulmuş biberi ıslayın. Nohutu, lolazı ve mercimeği ayrı ayrı haşlayın. Eti yağın yarısı ile kavurun, küçük doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar solunca salçaları ilave edin. Üzerini 4-5 parmak geçinceye kadar su ekleyin, kaynamaya bırakın. Pirpirimlerin suyunu süzüp, durulayıp, tencereye boşaltın. 5-10 dk. kaynatın. Üzerine nohut, lolaz ve mercimeği ekleyin. Biraz pişince bulguru, kurutulmuş biberi, sarımsak, ekşi ve tuzu ekleyip, suyu az ise sıcak su ilave edin. Koyu bir çorba kıvamında olmalıdır. Yağı kızdırıp, kırmızı biber ve nane attıktan sonra yemeğin üstüne gezdirin.

Hiç yorum yok: